Skip to main content

Wat hoor jij eigenlijk als je muziek hoort? Als ik een liedje op de radio hoor, dan hoor ik een samenhangend geheel van allerlei klanken in een ritme. En die klanken worden gemaakt door verschillende instrumenten; bijvoorbeeld door een gitaar, piano of een zangers. Sommige klanken klinken samen heel erg prettig. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je meerstemmige achtergrondkoortjes in de popmuziek hoort. Of als je een koor hoort zingen. Andere tonen klinken samen wat wranger of spannender.

Maar hoe weet je nou welke tonen goed bij elkaar passen? En hoe groot moeten de afstanden tussen klanken zijn om mooi te klinken? Hoe zit het systeem van al die klanken dan in elkaar?

Om antwoord te kunnen geven op deze vragen, is het handig om iets te weten over intervallen. Intervallen vormen de basis van samenklanken. Een interval is een afstand tussen twee tonen; het is de sprong die je maakt als je van de ene naar de volgende toon gaat. Er bestaan een heleboel intervallen, om mee te beginnen wel dertien! Op een rijtje zijn het deze: priem, grote & kleine sekunde, grote & kleine terts, reine kwart, tritonus, reine kwint, kleine & grote sext, klein & groot septiem, en octaaf.

Om met verschillende intervallen te oefenen en stoeien, heb ik deze drie tips voor je:

  1. Als eerste kun je proberen om willekeurig met een liedje of muziekstuk mee te zingen of neuriën. Hiermee bedoel ik dat je niet per se de melodielijn van de zang of van een instrument volgt, maar dat je zelf melodielijntjes bedenkt die mooi in het geheel passen. Klinkt het mooi en niet vals? Dan vallen de toonafstanden tussen jouw creaties en de tonen in het bestaande muziekstuk mooi samen.
  2. Als je iets meer uitdaging wilt, dan kun je proberen om een melodie mee te zingen, maar dan een terts of kwint hoger of lager dan de originele melodie. Als je van nature makkelijk de tweede stem zingt bij een melodie, dan doe je dat waarschijnlijk al.
  3. En als je de intervallen allemaal wilt kunnen zingen, dan kun je jezelf trainen om bij een willekeurige toon die je in een liedje hoort of die je op een instrument speelt, een door jou vooraf gekozen interval te gaan zingen. En dat is best een pittige uitdaging!

Om al dat leren met intervallen makkelijker én leuker te maken, heb ik een playlist op Spotify gemaakt.  In elk liedje is aan het begin van de melodie een interval te horen.

Lukt het jou om van elk liedje aan het begin van de melodie het interval te horen? En na te zingen? En weet je ook welk interval je dan gezongen hebt? En lukt het je om boven of onder de bestaande melodie een tweede stem te maken?

Laat het ons vooral weten! We zijn erg benieuwd wat je hebt ontdekt over jezelf, het zingen van intervallen en jouw zangkunsten door de tips in deze blog.

*Zangcoach Petra Veen schreef dit fijne blogbericht voor je.

Leave a Reply