Dat Femke iets met haar stem zou doen, was al heel vroeg duidelijk. Volgens haar ouders kon ze eerder zingen dan praten, maar beide deed ze al heel snel. Het werd uiteindelijk een combinatie van die twee: praten als radio-dj en voice-over en zingen als backing vocalist. De techniek die ze voor beide vakgebieden gebruikt is een en dezelfde: praten zoals je zingt. Hoe je dat doet? Dat wil ze jou dolgraag leren.

Jong geleerd..

Femke begon op haar achtste met pianolessen en slaagde tien jaar later cum laude voor haar D-examen aan de muziekschool. Tussendoor leerde ze zichzelf gitaar spelen en begon ze met drummen.

Al op jonge leeftijd trad ze samen met haar zusje Elske DeWall op tijdens kerkdiensten en schoolvoorstellingen. Femke achter de piano en Elske op saxofoon. Soms deed hun vader ook mee op trompet.

Op de middelbare school ontdekte ze het meerstemmig zingen en dat werd haar grote liefde. Ze schreef regelmatig arrangementen, zowel instrumentaal als vocaal. Het conservatorium lonkte, maar Femke koos toch voor de journalistiek. In het tweede jaar van die studie volgde ze echter nog wel een vooropleiding Piano Lichte Muziek en rondde deze na een jaar af.

Het was ook in deze periode dat Femke steeds vaker met Elske optrad, die haar saxofoon had ingeruild voor zingen. Eerst nog als duo, maar later in een band. Tot op de dag van vandaag speelt Femke in Elske’s band, als backing vocalist en (akoestisch) gitarist. Bij optredens in kleine bezetting kruipt ze weer achter de piano.

Zingen

Femke werkte veertien jaar bij Omrop Fryslan Radio. Door haar werk als verslaggever, nieuwslezer, radio dj en voice-over weet ze als geen ander hoe je je stem het beste kunt gebruiken: of het nu om praten of zingen gaat.

Ze volgde zanglessen bij voormalig operazangeres Willemke van Claerbergen uit Dokkum en leerde daar de belcanto-techniek, een zangtechniek die is ontstaan in de Italiaanse opera. Deze techniek gaat uit van een vol en open geluid door de ruimte tussen het strottenhoofd en het zachte gehemelte zo groot mogelijk te maken. Dat in combinatie met een goede ademsteun zorgt ervoor dat de stem in de hoogte net zo vol en open klinkt als bij laag zingen. De basis is eigenlijk heel simpel: zing zoals je praat, zo natuurlijk mogelijk.

Deze techniek zal ook centraal staan tijdens haar lessen. Ook tijdens de repetities van het popkoor zal Femke je hiermee kennis laten maken.

foto: Jelle Stokhof

Zangles Friesland

Femke start in het zangseizoen van 2021/2022 bij Zangles Friesland en wij vinden het dan ook te gek om met haar een kersvers nieuw popkoor op te starten.

Met Femke’s ervaring en meerstemmige zang-achtergrond zien wij een fantastisch nieuw popkoorhoofdstuk ontstaan.

Naast het leiden van het popkoor zal Femke tevens als zangcoach aan de slag in individuele zanglessen.

Waar geeft Femke les?

Femke de Walle geeft zang- en popkoorlessen in de Koepelkerk in Leeuwarden.

Video's