Zangeres en zangcoach Janneke Brakels keert na haar studie ZANG aan de PopAcademy
van het Rotterdams Conservatorium, terug naar Friesland. Met dit Conservatorium-diploma op zak en haar Pabo-diploma die ze eerder behaalde, heeft ze een prachtige basis om in haar thuisprovincie vol enthousiasme aan de slag te gaan als zangcoach.
Ze start met haar band Janice, gaat verder met het schrijven van songs en kinderliedjes en richt haar zangschool ‘Zangles Friesland’ op; een levendig muzikaal geheel, met inmiddels 12 zangcoaches in het team (en inmiddels is ook ‘zusje’ Zangles Groningen geboren :-).

Podium

Naast het geven van zangcoaching staat Janneke zelf ook geregeld op het podium.
Zo stond ze o.a. in de theaters met het Noord Nederlands Orkest ( ‘NNO loves ABBA’ samen met de dames van Lois Lane / ‘Soldaat van Oranje – het Concert’ samen met Angela Groothuizen, Charly Luske en Joost Marsman), trad ze op met De Kast, speelde ze in verschillende voorstellingen en zong ze tijdens de landelijke opening, samen met het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, op Bevrijdingsdag in Leeuwarden.

Als JANICE bracht Janneke, samen met gitarist Raoul Bakker, de EP ‘Little Clouds of Trust’ uit. In november van dat jaar volgde de ‘special edition single’ (Janice ft. Bogerman Bigband) voor hun Serious Request Tour met de Bogerman Bigband.
Ze speelden o.a. bij 3FM, Radio 2, Tros Muziekcafé en waren Ambassadeurs van de Vrijheid in 2013.

Jong geleerd…

Al jong staat Janneke op het podium. Ze vertegenwoordigde Friesland twee keer bij het Vara Kindersongfestival en in haar middelbare schooltijd was ze zangeres van de Bogerman Bigband (en uiteraard stond ze bij elke kerstmusical of schoolfeestje op het podium ;-).
Als zangeres en songwriter van de Friese band Equal Souls won Janneke in 2010 het Friese Liet festival. Op Liet Ynternasjonaal gingen ze met de 3e prijs naar huis. In 2011 kwam de EP -Bliedend- uit.

Janneke treed regelmatig op met diverse fanfares/brassbands/bigbands, als presentatrice of als duo met een gitarist of toetsenist.

Kids

De link met de kids blijft natuurlijk ook (de perfecte combi van beide studies 😉
Zo zie en hoor je Janneke, samen met Cor Bakker, in de Fryske Berne App (Afûk) ‘Hantsjes yn’e Hichte’ (Vijf van deze liedjes schreef ze zelf.)
Of je hoort haar voorbij komen in de Berne App van ‘It Grutte Foarlêsboek’ (Afûk), waarvoor ze voor deel 2 ook een verhaal en 2 liedjes schreef.

Ook is de stem van Janneke te horen bij de Friese klankstempelkist van Heutink.

Via ‘123-ZING’ trainde Janneke als teamcoach leerkrachten van basisscholen om met deze fijne digitale muziekmethode zo veel en zo enthousiast mogelijk met de kindergroepen te zingen. Nu zie je haar binnen deze fijne methode vooral voorbij komen bij de ‘peuterborden’ die Janneke hiervoor in het Fries vertaalde.

Voor ‘SjONG’ (Friestalig songfestival voor jongeren van 12-18 jaar) en het ‘Frysk Bernesjongfestival’ (Friestalig songfestival voor basisschoolklassen) wordt Janneke regelmatig ingezet als jurylid, workshop-coach of om nummers in te zingen in de studio. Ze geniet er onwijs van om kinderen en jongeren te motiveren om lekker te zingen!

Up to date

Janneke volgt zelf nog regelmatig (zang)cursussen, workshops, zanglessen en bezoekt stemsymposia om zichzelf te blijven uitdagen en van nieuwe informatie te blijven voorzien.
Zo blijven haar lessen up to date en ‘van nu’.
Zo volgde zij bijv. Level 1&2 van EVTS (Estill Voice Training System) en Universal Voice System bij Alberto ter Doest en bezocht ze internationaal zangcongres Eurovox 2018 in Den Haag.
Daarnaast volgde ze recentelijk zangles van Harjo Pasveer en de training ‘Lichaamsgericht coachen’ bij Expertisecentrum Stenekes.

Zangles Friesland

In 2011 keert Janneke vanuit Rotterdam terug naar Friesland om daar zangschool ‘Zangles Friesland’ op te starten. Al snel melden zich zoveel leerlingen aan dat ze wel wat versterking kan gebruiken. Meerdere zangcoaches sluiten zich aan bij het team.
De zangschool verhuist naar een lesruimte aan de Snekertrekweg om een paar jaar later de dozen weer in te pakken en richting het Koepeltheater te vertrekken.

Vanaf januari 2016 is ‘Zangles Friesland’ een VOF en staan Janneke en Daphnie sàmen aan het roer. Inmiddels werkt er een tof team van maar liefst 12 zangcoaches in 3 lesruimtes in Leeuwarden en daarnaast in Sneek, Gauw, Drachten en Harlingen en telt ‘zusje’ Zangles Groningen 4 verschillende leslocaties.

Zangles Friesland is inmiddels uitgegroeid tot een serieuze zangschool met goede bekendheid. Naast het geven van zanglessen, hebben Janneke en Daphnie een Stemtraining ontwikkeld en geven ze in mei 2021 een zangweek in Frankrijk!

Het combineren van lesgeven en zelf zingen is perfect! Het zorgt voor zoveel plezier in mijn vak!

Janneke Brakels

Als leerlingen zingend de deur uitgaan kan mijn dag niet meer stuk!

Janneke Brakels

Waar geeft Janneke les?

Janneke Brakels geeft les in het Koepeltheater in Leeuwarden en in Gauw.

Video's